Líders en la fabricació de paper sostenible
Et podem ajudar? info@lcpaper.net
Ja ets client? Accedeix al portal

Història i trajectòria

Grelon i Rosal

El 1881, el francès Grelon es va associar amb el venedor Rosal per construïr una fàbrica de paper a la vora del riu Fluvià que feia servir draps reciclats com a matèria prima.
1881

Papelera La Confianza

A mitjans del segle XX, la família Vila, que tenia tradició en la fabricació de paper a la província de Girona, va fer-se càrrec del negoci, que s'anomenava Papelera La Confianza.
1950

Màquina de tissú

La fàbrica va produïr paper per a propòsits diversos fins que va inaugurar la màquina 3, destinada a la producció de tissú per a productes higiènics. La producció va augmentar notablement.
2006

Planta de "converting"

El projecte d'I+D per a productes finals de paper d'una sola capa sense emissions de CO2 va ser part del programa de la UE Horizon 2020, posant en marxa una nova planta.
2017

Els inicis: una fàbrica de paper
al Fluvià, a finals del s.XIX

L'origen de la fàbrica de paper cal situar-lo l'any 1881, quan un francès anomenat Jean Grelon i el comerciant Sebastian Rosal varen decidir construir una fàbrica de paper a la vora del Fluvià. La construcció d'una fàbrica de paper continu a Besalú no era un fruit aïllat, sinó fruit d'un moviment de construcció de fàbriques de paper amb màquines contínues, resultat de la modernització dels molins paperers que hi havia a l'eix Olot-Girona. Aquest eix encara és viu en l'actualitat i és l'eix industrial més important de les comarques gironines. La transformació dels molins de paper a fàbriques continues va ser l'exponent més important de la revolució industrial a les comarques de Girona.


D'una a quatre màquines:
el creixement d'LC Paper

L'any 1973, LC Paper inaugura una planta de tractament de paper recuperat per dispersió; va ser la segona planta d'aquestes característiques al món. L'any 1989 es construeix la depuradora d'aigües amb tractament fisicoquímic per decantació, amb tractament biològic amb fangs activats i amb una màquina centrífuga per espesseir els fangs. A partir de l'any 1992 fabrica paper per a fotocòpies 100% recuperat, producte que combina amb altres, com ara suport per recobrir amb polietilè, papers absorbents, paper per a estovalles, tovallons o papers per a embalatge.

L'any 1993 inaugura una planta de generació elèctrica amb tecnologia de cogeneració que s'amplia l'any 1999. En total produeix 12 MW elèctrics i 6.400 kg/h de vapor. L'any 1999, LC Paper obté l'etiqueta ecològica de la Unió Europea. També l'any 1999 inaugura una nova màquina de paper de 3,3 m d'amplada: la "màquina 2". L'any 2009 posa en funcionament una nova màquina de paper tissú, la "màquina 3", per la fabricació de la gamma de productes higiènics i sanitaris del mercat de les col·lectivitats (Away-from-home). La màquina de tissú pren els gasos d'un motor de la central de cogeneració per enviar-los a la campana de la màquina.

L'any 2017, LC Paper entra al programa Horizon 2020 de la Unió Europea, que permet la construcció de la "màquina 4": una planta de producció de producte acabat ("converting") de tissú, principalment higiènic i eixugamans. Els productes manipulats són exclusivament d'una sola capa, fent ús de la tecnologia pròpia OnePly®.


Articulació d'una cultura pròpia:
la sostenibilitat, per sobre de tot

Al llarg d'aquest període d'expansió, LC Paper ha apostat per esdevenir un referent mundial en termes de sostenibilitat en la fabricació de paper. És per això que l'empresa ha generat una cultura pròpia basada en la enginyeria interna, la intensitat en processos de recerca i la generació pròpia d'energia. Aquesta cultura ha permès generar multitud de patents i portar al mercat productes trencadors en termes de sostenibilitat. El fruit d'aquesta aposta és la gran llista de premis i reconeixements que l'empresa ha obtingut al llarg dels darrers anys, que la col·loquen en una posició de referència en el sector de la fabricació de paper.